Ingenious Architects
Bureau
Projecten
Contact
Ingenious Architects is het Architectenbureau van Jan Arend Mulder.  Na mijn afstuderen in 1994 op de afdeling bouwkunde van de Technische Universiteit  te Delft heb ik bijna twintig jaar ervaring opgedaan als Architect. In het begin werkte ik bij de dienst ruimtelijke ordening te Amsterdam aan de IJ-Oever plannen en bij het ontwerpbureau voor de Noord-Zuid metrolijn. Daarna heb ik bij diverse bekende en minder bekende architectenbureau's gewerkt in Rotterdam, Den Haag en Groningen. Enkele jaren geleden ben ik uiteindelijk voor mijzelf begonnen met dit eigen bureau.  Als architect stel ik mij dienstbaar op. Architectuur maak ik voor de opdrachtgever en de gebruikers. Ik probeer in een voortdurende dialoog met de opdrachtgever haar wensen te vertalen in een passend architectonisch ontwerp. Hierbij is het voor mij belangrijk de tijd te nemen om de juiste vragen te stellen en elkaar goed te begrijpen. Een eerlijke open houding ten opzichte van elkaars standpunten is hierin voor mij een noodzaak.  Door mijn ervaring met zeer diverse ruimtelijke vraagstukken ben ik goed in staat de opgaven te analyseren om tot de kern van het probleem te komen en een ingenieuze oplossing te bedenken. Ik probeer op een innovatieve wijze constructies, materialisering, en installaties in het ontwerp in te passen zodat overbodige kosten worden vermeden. Citaat uit het BNA juryrapport “gebouw van het jaar” over de Rugby Club Groningen:“De architect heeft zich hierin buitengewoon dienstbaar opgesteld door het ontwerp te baseren op gratis beschikbare bouwmaterialen en de uitvoeringstechnische mogelijkheden en beperkingen van de clubleden.”
contact@ingeniousarchitects.nl
De Akkerstraat 69893 PS Garnwerd 0594 622088 06 52011150
De Groene Prins
Carport Bamboe "De Groene Prins"
+
-
In het kader van het door het IAG3 gesubsidieerde onderzoeksproject "Licht bouwen met bamboe heb ik voor bamboekwekerij "De Groene Prins een ontwerp gemaakt voor een carport van bamboe. Momenteel wordt de constructie door Wassenaar B.V. te haren doorgerekend waarna de  carport  zal worden gerealiseerd. De afmetingen bedragen 6 x 8 meter. de carport krijgt een transparant dak zodat de fijne bamboe constructie zichtbaar blijft en goed past bij de sfeer van de kwekerij. 
Tennis Club Winsum
Uitgangspunten voor het ontwerp waren, ten eerste de ruimte voor de uitbreiding van de keuken/opslag binnen het bestaande gebouw te zoeken. Dit om op bouwkosten (fundering, gevel) te besparen. Ten tweede de uitbreiding van de kantine door middel van een overdekt terras. Tenslotte de aantrekkelijkheid van het complex vergroten zodat er een prettig verblijfsklimaat ontstaat. De kleedkamers van de tennisvereniging zijn ruim. Door van de heren kleedkamer een derde af te halen ontstaat de mogelijkheid een extra berging te maken voor de keuken.Zo nodig kan er ook van de dameskleedkamer wat worden afgesnoept voor een extra buitenberging. De bouwkosten zullen een fractie bedragen van een eventuele aanbouw. De kleedkamers zijn na de verbouwing weliswaar kleiner maar nog steeds groot genoeg om ca 17 personen tegelijk te herbergen. (banklengte 8,5 m) Het hier voorgestelde model voor de inrichting van de keuken is slecht èèn van vele mogelijkheden. Hier heb ik gekozen voor een eenvoudige lange bar welke grenst aan zowel de open keuken als ook aan het dichte deel waar door een luik bijvoorbeeld patat, bitterballen, en tosti’s verkocht kunnen worden. Belangrijk is het om het keuken plan met de gebruikers verder te ontwikkelen. 
Ook de verdere inrichting van de kantine is aangepakt, de wanden zijn in lichte kleuren gesaust en het nu open plafond is afgedicht en voorzien van inbouw spots. Het plafond van de kantine loopt vlak naar buiten door zodat buiten onder een luifel een overdekt terras ontstaat. Door de luifel ook van inbouw spots te voorzien is het ook ‘s avonds en bij slecht weer goed te gebruiken.  Langs de westgevel loopt de luifel, over de gehele lengte van kantine en kleedkamers door. Zo ontstaat een mooi samenhangend gebouw met een eigentijdse uitstraling. Aan de entreezijde vouwt de luifel omlaag en wordt het eerst een wand en vouwt het zich verder om tot een bank. Op deze wijze biedt het ruimte voor de naam van de club of een logo. Ook aan de Wierdawegzijde zou de club naam op het dak geplaatst kunnen worden om de zichtbaarheid van de club te vergroten.
Uitbreiding woonhuis Paterswolde
Een bescheiden uitbouw van een bestaande woning waardoor deze nu levensloopbestendig is. Het programma bestaat uit een tweede entree met ruime hal en toilet en een slaapkamer met badkamer. Om de sympathieke uitstraling van de bestaande woning zoveel mogelijk te behouden is ervoor gekozen om het programma om de zij- en achterkant heen te vouwen. Op deze wijze is het nieuwe volume minder nadrukkelijk aanwezig. Ook in de materialisering is bescheidenheid het uitgangspunt geweest. De zwart gebeitste houten planken zijn een verwijzing naar de wijze waarop veel schuren vroeger werden aangebouwd. Toch geven zij de aanbouw een moderne uitstraling.
Rugy Club Groningen
Genomineerd voor BNA gebouw van het jaar 2006
AAS-Architecten
Winnaar Vakjuryprijs Enquete Groninger Gezinsbode 2005
foto: Saph
Het gebouw is ontworpen als een fort in het open veld. Ondanks de beperkte omvang 24 x 10 x 4 meter domineert het gebouw de omliggende sportvelden. Verschillende architectonische middelen zijn gebruikt om dit effect te versterken, De gevel is opgebouwd uit gebroken stoeptegels die het gebouw een ruwe harde uitstraling geven, Het gebouw is opgetild door het toepassen van een terugliggende plint van gladde stoeptegels. Ter plaatste van de dubbele deuren wordt de plint tot aan de bovenkant van de kozijnen doorgetrokken. Loopbruggen vormen de entree, waardoor het gras rondom het gebouw doorloopt. Ramen zijn laag en breed met een dieppe negge als schietgaten. Ook het interieur heeft een stevige uitstraling: wanden zijn opgetrokken uit diverse kleuren metselwerk. Het dak zit hoog en wordt gedragen door zware houten spanten. De indeling van het gebouw is eenvoudig. Het metselwerk van het binnenspouwblad bestaat uit restpartijen gevelstenen in diverse kleuren. Het buitenspouwblad gemetseld van ca. 10.000 gebruikte betontegels (een schoolplein van 30 x 30 meter) schoongemaakt, gebroken en verwerkt met dunbedmortel . De vier houten vakwerkspanten, 10 meter lang en 1,20 meter hoog zijn op de bouwplaats geconstrueerd door de leden van de club. In het oude gebouw is de traditie ontstaan om er van de spanten af te duiken om dan door andere feestgangers te worden opgevangen. Deze traditie moest behouden blijven. Het gebouw is door de clubleden gebouwd voor een budget van rond de € 110.000.
www.groningen-jabalya.com
Jabalya Gazastrook
Na een bezoek van burgemeester Jacques Wallage aan de Palestijnse gebieden (1999) ontving de gemeente Groningen van de gemeente Jabalya een verzoek om hulp bij het opzetten van niet-commerciële kinderopvang. Groningen en Jabalya kwamen overeen een jeugdcentrum in Jabalya te bouwen. De bouwkosten van dit jeugdcentrum mochten maximaal dat 300.000 Euro bedragen. De einddatum van het project werd bepaald op april 2005. Het ontwerp voor dit jeugdcentrum is door mij gemaakt bij AAS Architecten. Het gebouw is simpel van opzet om de bouwkosten te drukken en aan te sluiten bij de in de Gazastrook gebruikelijke bouwmethoden. Het gebouw bestaat uit drie stroken een voor de kantoren en lokalen, een tweede voor theater en gymzaal, en de middenstrook voor gangen en trappen. deze middenstrook wordt door hoge ramen op het noorden fraai aangelicht. Het gebouw is binnen het budget op tijd opgeleverd.
Prijsvraag Enschede
Ontwerp voor een prijsvraag voor een uitbreidingswijk van Enschede. De woning is gebaseerd op het in Twente veel voorkomende boerderijtype met onderschoer en niendeuren. In het ontwerp komen deze kenmerken op een moderne manier terug.
Woonhuis Harkstede
Dit zeer eigenzinnige huis te Harkstede is het resultaat van de specifieke wensen van de opdrachtgevers en het zeer krappe bouwbudget. Woning, carport en berging zijn in èèn volume ondergebracht welke is omgeven door een regenjas van transparante kunststof. Op de begane grond zijn de keuken slaapkamers en badkamer gesitueerd. De woonkamer en studeerkamer liggen op de 1e verdieping en kijken uit over een meertje aan de overzijde van de straat. Het gebouw is opgebouwd uit geprefabriceerde houten wanden met kanaalplaatvloer en dak. Achter de transparante gevelplaten is oranje vrachtwagen dekzeil gebruikt dit benadrukt  de gelaagdheid en transparantie van de “jas”.
Woonhuis Garnwerd
Een innovatief houtskeletbouw ontwerp voor een woonhuis in Garnwerd.Op een 20 x 50 meter groot kavel is een houten woonhuis ontworpen. Door het smalle lange ontwerp van de woning dwars op de straat loopt de tuin rondom het gehele huis door. Het huis staat als een object in de tuin. Dit wordt extra benadrukt door de afgeschuinde hoeken, de kap, en de losstaande garage. Door de langwerpige plattegrond steekt de woonkamer ver de tuin in zodat een vrij uitzicht op de omgeving en ondergaande zon mogelijk is. Bovendien hebben alle woonvertrekken op deze wijze een maximale relatie met de tuin. De innovatieve constructie, houtskeletbouw gecombineerd met betonnen vloeren en dak, en de uitstekende isolatie maken het huis zeer milieuvriendelijk en comfortabel. Omdat het huis is geprefabriceerd was de bouwtijd zeer kort waardoor het gebouwd kon worden voor een budget van slechts 190.000 euro. 
Winkelpark Hoogezand
Website Winkelpark Hoogezand
Het ontwerp voor winkelpark Hoogezand heb ik gemaakt in mijn tijd bij AAS- Architecten. Het is voor een winkelpark heel speciaal plan. Uitgangspunt bij het ontwerpen was de inpassing in de slotenstructuur van het omliggende ontgonnen veelandschap en de verblijfskwaliteit op het winkelpark. Op het 70.000 m2 grote terrein zijn drie, evenwijdig door sloten van elkaar gescheiden, stroken met ca 29.000 m2 aan bouwmarkten en woonwinkels gepland. Tussen de winkels vind je kleinschalige parkeerpleinen voorzien van bomen. Het vrachtverkeer is op het terrein volledig gescheiden van het overige verkeer waardoor de straatprofielen op het terrein van bescheiden afmetingen zijn. Aan de inrichting van het terrein is veel zorg besteed door het gebruik van kwalitatief hoogwaardige bestratingsmaterialen en de aanplant van bomen en heggen. Voor de bebouwing zijn er duidelijk omschreven regels waardoor er een samenhangend geheel ontstaat. Door de open structuur van het plan en de herverkavelde sloten is het plan deel van het omliggende landschap geworden. De beide bouwmarkten op het terrein zijn ook door mij in mijn periode bij AAS Architecten ontworpen. Als gevolg van de economische crisis is nog niet het hele gebied volgebouwd.
Website Licht bouwen met bamboe
Bamboe kom je ook in Nederland steeds meer tegen – als toetsenbord, verwerkt in borden en bekers, als fiets, op de vloer, of buiten als terrasplanken. Maar er is meer mogelijk. Wat zijn de mogelijkheden en kansen voor van deze super-grassoort voor de bouw, zowel constructief als voor buitentoepassingen? Wat is er mogelijk of juist niet met bamboe? Is het echt zo duurzaam als gedacht wordt? Wat voor kansen bieden technologische ontwikkelingen bij het gebruik van bamboe als bouwmateriaal in een moderne architectuur? Deze en nog veel meer vragen houden ons bezig binnen een onderzoeksprogramma ‘Licht Bouwen met Bamboe’, mogelijk gemaakt door het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Met een aantal partners uit Groningen en omgeving onderzoeken wij wat er op het moment aan kennis, informatie en bedrijven rond bamboe aanwezig is, en willen een platform voor mensen en kennis ontwikkelen. Daarnaast wordt er niet alleen verzameld, maar op basis van gevonden informatie ook doorontwikkeld. 
Licht bouwen met
Bamboe Carport "De groene Prins"
Landarbeidershuis
Een oorspronkelijk voor de Blauwe stad, door mij bij AAS Architecten,  ontwikkelde variatie op het typische Groninger landarbeidershuisje. Dit model heb ik bedacht als reactie op de zielloze boerderette welke overal in Nederland als catalogus woning worden aangeboden en gebouwd. Deze boerderette’s horen natuurlijk niet in het Groninger landschap. Zij missen de nuchtere eenvoud die zo’n huisje eigen is. Het hier in hout door mij ontworpen huisje kan natuurlijk ook prachtig in Groninger rode baksteen worden uitgevoerd. Ik zou heel graag eens weer met dit thema aan de slag  en ben dus op zoek naar mensen die een soortgelijk huis zou willen bouwen of een aannemer die het als streekgebonden catalogus woning op de markt zou willen brengen. Dus als je interesse hebt neem dan alstublieft contact met mij op.